Hartauskirjoitus Soisalon Seudussa 12.2.2019 – Pastori Jouni Niiranen

Tuhlaajapojan paluu

Eräällä miehellä oli kaksi poikaa, joista nuorempi halusi perintönsä heti ennen isän kuolemaa. Isä suostui ja nuorempi poika läksi kauas ulkomaille. Siellä hän tuhlasi kaikki rahansa juhlimiseen ja huonoon elämään. Tuohon maahan tuli nälänhätä ja poikakin joutui kärsimään siitä ja olemaan nälissään.

Poika alkoi tulla järkiinsä ja mietti: ”Kotona isän luona saisin ruokaa, mutta täällä kuolen nälkään. Menen isäni luokse ja sanon: Olen tehnyt syntiä sekä sinua että Jumalaa vastaan enkä ole enää sen arvoinen, että sanoisit minua pojakseni, antaisitko kuitenkin minulle työtä kotoa?”.

Poika lähti kotiinpäin ja kun hän oli vielä kaukana isä juoksi poikaa vastaan sydän täynnä rakkautta ja sääliä. Hän sulki pojan syliinsä ja suuteli häntä hellästi.

Poika tunnustaa syntinsä ja isä sanoo palvelijoille: ”Tuokaa tänne talon hienoin puku, pistäkää jalokivisormus pojan sormeen ja kengät hänen jalkaansa. Teurastakaa syöttövasikka, sillä nyt on syytä juhlaan. Tämä poikani oli kuollut, mutta palasi elämään. Hän oli kadonnut, mutta nyt hän on löytynyt ja he järjestivät juhlan.

Vertaus jatkuu vielä, mutta tässä on meille tarpeeksi siitä Jumalan rakkaudesta Kristuksessa Jeesuksessa, jolla hän meitä rakastaa. Isä vain odottaa, että saisi ottaa meidät takaisin yhteyteensä, joka on meillä kaikilla katkennut Aadamin synnin seurauksena. Meidän tulee kaikkien palata Jumalan yhteyteen Jeesuksen ristintyön ja veren kautta, jotta me pääsemme vertauksen kertomaan juhlaan mukaan. Juhlat alkavat jo täällä ja ne jatkuvat taivaassa iankaikkisesti.

 


Hartauskirjoitus Soisalon Seudussa 12.6.2018 – Pastori Jouni Niiranen

Suuri ilouutinen

Rakkaat Leppävirralla asuvat ystävät! Tämä kirje on Paavalilta, Jeesuksen Kristuksen palvelijalta, jonka Jumala on kutsunut työhönsä ja lähettänyt levittämään hyvää uutistaan. Jumalan profeetat ovat Vanhassa testamentissa jo kauan sitten luvanneet, että ihmiskunta kerran saisi kuulla tämän uutisen. Sen sisältö on: Jumalan Poika, Jeesus Kristus, meidän Herramme, syntyi ihmislapsena Daavidin kuningassukuun. Hänen kuolleista herättämisensä todisti, että hän on Jumalan Poika, joka on pyhä niin kuin Jumala ja jolla on voima (Elävä uutinen).

Edellä on teksti, jonka apostoli Paavali kirjoitti lähes 2000 vuotta sitten. Sanoma on edelleen sama, vuodet eivät voi sitä muuttaa. Kristus on totisesti ylösnoussut! Pyhä Henki yhdessä Raamatun sanan kautta todistaa meille edelleenkin tämän suuren ilo-uutisen.

Kristuksen tähden Jumalan hyvyys tulvii meille syntisille, vaikka emme sitä ansaitsekaan. Jumala lähettää meidät maailman ääriin kertomaan kaikille ihmisille kaikkialla niistä valtavista teoista, jotka hän on tehnyt heidän puolestaan, jotta hekin alkaisivat uskoa häneen ja noudattaa hänen tahtoaan (Elävä uutinen).

Jumalan hyvyys tulvii meille armona, jonka Herramme Jeesus ristillä meidän hyväksemme ansaitsi vuodattamalla kalliin verensä. Tätä me saamme olla kertomassa ihmisille paikallisseurakuntina eri paikkakunnilla Suomessakin. Jumalan tahdon tapahtuminen elämässämme on parasta mitä meille voi tapahtua.

Tekin rakkaat Leppävirran ystävät, kuulutte niihin, joita Jumala rakastaa. Teidätkin Jeesus on kutsunut tulemaan Jumalan omiksi – niin, hänen pyhäksi kansakseen. Tulkoon elämäänne armo ja rauha Jumalalta, Isältämme ja Jeesukselta Kristukselta Herraltamme (Elävä uutinen).

Elävä uutinen on kirja, jossa Uuden testamentin sisältö on esitetty vapaasti, toisin sanoin. Se on tarkoitettu Raamattuun ohjaavaksi kirjaksi. Edellä olevissa kohdissa on käytetty Elävää uutista jossain kohdin hieman mukaellen. Levollista kesää kaikille lukijoille.

 


 

Hartauskirjoitus  Soisalon Seudussa 17.10.2017 – Pastori Jouni Niiranen

Miksi meillä on kiire?

Toinen kysymys heti perään: Mihin meillä on kiire?

Ensin pitäisi hieman määritellä, mitä kiireellä nyt tässä yhteydessä tarkoitetaan. Tässä yhteydessä kiire tarkoittaa lähinnä kiirehtimistä edelle Jumalan aikataulua, jonka noudattamisessa olisi lepo ja rauha. Kiirehtiminen saa aikaan levottomuutta, kiukkua, väsymistä, sekaannusta, ilottomuutta yms.

Jumalan sana opettaa meille: ”Ilman taitoa ei ole intokaan hyväksi, ja kiirehtivän jalka astuu harhaan.” (Sananl. 19:2.) Edessämme on siis harhapolku, kun kiirehdimme Jumalan aikataulun edelle. Onko sitten vain odotettava hiljaa? Kyllä. ”Odota Herraa. Ole luja, ja vahva olkoon sinun sydämesi. Odota Herraa.”

Ratkaisevaa on sydämen asenne, eläminen Pyhässä Hengessä ja Jumalan äänen kuuleminen. Tarkoitus ei ole jäädä odottelemaan mihinkään levähdyspaikalle, vaan mennä eteenpäin Hengessä vaeltaen. Tärkeää on myös erottaa aikaa rukoukseen ja Herran odottamiseen ihan fyysisestikin pysyen paikallaan. Näinhän Jeesuskin teki tärkeiden tilanteiden edessä. Näissä hetkissä saamme varustautua ja latautua tuleviin elämäntilanteisiin täyttymällä Pyhällä Hengellä. Itse Jumala voi silloin erityisesti puhua meille asioita ja asioista, jotka koskettavat elämäämme.

Kiireen aiheuttajia ja aikasyöppöjä tässä ajassa kyllä riittää: mediatulva, työkiireet, väärät ajavat voimat (yliminä, sielunvihollinen) ym. Kiire vie meitä kohti uupumusta ja loppuun palamista. Olemme taistelukentällä. Sielunvihollinen pyrkii tuhoamaan meidät ja saakin meidät toisinaan lamaantumaan. ”Jospa ottaisit minun käskyistäni vaarin, niin olisi sinun rauhasi niinkuin virta ja sinun vanhurskautesi niinkuin meren aallot;” (Jes.48:18) Saamme jälleen palata Jumalan Sanaan ja sen ohjeisiin meille. Jumalan Sanan noudattamisesta on suuri siunaus. Miten tämä on sitten mahdollista? Kun olemme uskossa Jeesukseen, uudestisyntyneet ylhäältä Jumalan sanasta ja Pyhästä Hengestä, Jumala vie meitä lähelle Kristusta ja Sanaansa. Kuuliaisuus Pyhässä Hengessä toteutuu ja Jumalan rauha lisääntyy meissä.

Kiire ei ole yhtä kuin ahkera työskentely. Voimme olla hyvin kiireisiä, mutta emme saa kuitenkaan juuri mitään aikaiseksi. Vastaavasti toisin päin voimme työskennellä ahkerasti aamusta iltaan pysyen levollisina ja rauhallisina. Kiire tulee siitä, että yritämme liikaa itse, emmekä anna Jumalan johtaa meitä ”rauhan virrassa”. ”Vain hyödyksi ovat ahkeran ajatukset, mutta kaikki touhuilijat saavat vain vahinkoa; Sananl. 21:5. Ahkeran ajatuksetkin ovat paremmat kuin touhuilijan teot. Jumalan näkökulmasta katsoen meillä ei tulisi olla mitään syytä kiirehtiä väärällä tavalla. Kun odotamme ja janoamme Jumalan tahtoa elämäämme, Hän antaa meille kaiken sen, mitä Hänellä on meitä varten varattuna.”Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan.” Matt.6:33. Suuntautumisemme kohde tulee olla Jumala ja Hänen vanhurskautensa, Kristus. Silloin voimme löytää levon sieluillemme.

Miksi meillä on kiire? Siksi, että yritämme kiirehtiä Jumalan ajoituksen edelle. Mihin meillä on kiire? Ei meillä ole kiire minnekään, me vaan luulemme voivamme jotain saada aikaan kiirehtimisellämme.